Kun je een boete krijgen dan voor foto’s op je website? Ja zeker!! In dit artikel geef ik je niet alleen wat tips voor foto’s op je website, maar ook wat je niet moet doen.
Foto’s op je website kopiëren
Als je foto’s op je website gebruikt, wees dan voorzichtig met het gebruiken van foto’s van andere websites of online bronnen. Zelfs als je dat ene product van dat betreffende bedrijf reviewt, kan de eigenaar van die foto niet willen dat je zijn foto zonder uitdrukkelijke toestemming gebruikt. Je kunt met juridische problemen te maken krijgen. Vraag of je toestemming kan krijgen, maak je eigen foto’s, of huur een fotograaf in. Jet kunt een boete krijgen dus! Voorbeeld: je schrijft een review van een nieuw product op je blog, je gaat naar de website van de fabrikant en je ziet de perfecte foto. Je klikt met je rechtermuisknop op de foto en je slaat een kopie op, geen seconde denkend dat je iets verkeerd doet.
“Ik schrijf een recensie van het product, zouden ze dan niet blij zijn dat ik hun foto gebruik en niet die van iemand anders?”
Online “innemen” van eigendom is ook stelen, en iemand anders’ foto gebruiken zonder zijn toestemming is illegaal. Helaas leren te veel online ondernemers dit ieder jaar op de harde manier en in hun nadeel. De bestaande wetten strekken zich uit tot de bescherming van afbeeldingen en foto’s. De eigenaar van het beeldmateriaal wordt door de wet beschermd, en dit verzekert dat hij de exclusieve rechten op zijn eigendom of werk heeft en dat het niet zomaar toegeëigend mag worden. Ze bezitten de wettelijke rechten om te beslissen wie deze productfoto’s wel en niet mag verspreiden of gebruiken. Wees voorzichtig! Voor het grootste deel kunnen deze regels door de betrokken bedrijven verborgen worden gehouden. De makkelijkste manier: als je de foto of afbeelding niet zelf gemaakt hebt dan is het niet jouw eigendom, dus gebruik hem niet zonder uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar of de distributeur. Het is onwaarschijnlijk dat je bedrijf een negatieve uitspraak in een zaak over inbreuk op het auteursrecht zou overleven.
Kun je wel foto’s op je website gebruiken?
Ja, natuurlijk kun je foto’s op je website gebruiken. Maar je kunt geen foto’s gebruiken die auteursrechtelijk beschermd zijn en dus zonder toestemming van de eigenaar. De meeste bedrijven nemen de tijd en moeite die nodig zijn om foto’s van hoge kwaliteit te maken om één reden, ze willen het product verkopen. Deze worden niet alleen voor hun eigen verkoop- en marketingafdelingen gemaakt, ze willen dat deze beelden ook aan de pers en andere verkopers worden verspreid. Ongeacht dit, moet je altijd toestemming vragen voor je een beeld van een bedrijfswebsite gebruikt.
Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven erop staan dat je toestemming vraagt, is dat ze hun merk en het imago ervan proberen te beschermen. Ze zijn duidelijk bezorgd over waar deze afbeeldingen kunnen opduiken en over andere merken waarmee ze geassocieerd zouden kunnen worden. Ze zullen verzekerd willen zijn van je bedoelingen met de foto, en dat je ze in hun belang zult gebruiken. Als je dit kunt, kun je foto’s van hoge kwaliteit rechtstreeks bij de betrokken bedrijven krijgen. Ze willen ook graag dat je steeds het meest actuele beeldmateriaal gebruikt. Voor deze bedrijven zullen hun merknaam en beeldrechten altijd voorrang krijgen op de behoeften van elke potentiële partner.
Zijn er foto’s op internet die je wel kunt gebruiken?
Je kunt ook zoekmachines gebruiken om foto’s te zoeken die het label vrij voor commercieel gebruik hebben gekregen, ook wel “creative commons” genoemd. Creative commons of “cc”, betekent dat een foto een licentie voor vrije verspreiding heeft gekregen. Ook dit kan een geweldige bron van foto’s zijn. Een paar dingen om te weten voor we beginnen. De volgende termen zullen vaak aan de orde komen als het over gratis bronnen van afbeeldingen gaat. Lees de voorwaarden van elke site goed door, zodat je precies weet wanneer en welke soort naamsvermelding vereist is.
Wat is Creative Commons?
Creative Commons is een non-profit organisatie die het delen en gebruiken van creativiteit en kennis mogelijk maakt met behulp van vrije juridische hulpmiddelen. Er zijn verschillende soorten Creative Commons licenties die variëren van het toestaan van elk soort gebruik zonder naamsvermelding tot het toestaan van alleen bepaald gebruik en geen veranderingen.
Wat is publiek domein (public domain)?
Werken in het publieke domein zijn werken waarvan de auteursrechten verlopen zijn, verbeurd zijn verklaard, of niet meer van toepassing zijn. LET OP: Iets op het internet vinden betekent niet dat het in het publiek domein is.
Wat is royalty free?
Royalty-free afbeeldingen zijn niet noodzakelijk gratis. In de meeste gevallen moet je een eenmalige vergoeding betalen om de rechten op het gebruik van de afbeelding te verkrijgen. Daarna kun je het zo vaak gebruiken als je wilt. Het “gratis” in “royalty-free” betekent alleen dat je geen royalty’s hoeft te betalen aan de eigenaar van het beeld telkens als je het gebruikt. Voor een uitgebreide lezing over royalty-free afbeeldingen, zie deze gids van Amos Struck.
Websites voor gratis foto’s en afbeeldingen
De volgende websites gebruik ik vaak als ik foto’s of afbeeldingen zoek die ik wil gebruiken.
- Canva Canva is een online grafisch ontwerpprogramma dat ook gratis stockfoto’s aanbiedt. Een voordeel van het gebruik van Canva is dat je snel een afbeelding in een aangepaste grafiek kunt veranderen om op sociale media of je website te gebruiken.
- Pixabay Afbeeldingen op Pixabay zijn gelicentieerd onder Creative Commons Zero (CC0), wat betekent dat je de afbeeldingen kunt gebruiken zonder toestemming te vragen of de kunstenaar eer te geven (hoewel dat altijd gewaardeerd wordt). Pixabay geeft een vriendelijke herinnering om te controleren of de inhoud die op de afbeeldingen staat geen rechten schendt.
- Pexels Pexels heeft zijn eigen licentie, waarin staat wat je wel en niet met de beelden mag doen. Je kunt de beelden gratis gebruiken en wijzigen voor zowel commercieel als persoonlijk gebruik, zonder toekenning.
- Kaboompics Kaboompics gebruikt zijn eigen licentie, die lijkt op Creative Commons Zero behalve dat je zijn foto’s niet opnieuw kunt verspreiden. Zoo handig! Je kan zoeken op kleur, en het geeft een bijpassend palet van kleuren in de foto.
- Google Advanced Image Search Check dit artikel: “Hoe auteursrechtvrije afbeeldingen te vinden met Google Image Search en andere bronnen”
Er zijn er natuurlijk nog veel en veel meer. Nogmaals: let op dat je de voorwaarden van elke site goed doorleest, zodat je precies weet wanneer en welke soort naamsvermelding vereist is.
Hoe zet je zelf foto’s op je website?
Als je jouw foto’s legaal hebt aangeschaft, is het juist benoemen en dimensioneren het volgende wat je moet doen voor je ze aan je website toevoegt. Dit zijn de vier stappen die je moet volgen.
- Formaat van je afbeelding wijzigen: Als je de breedte (in pixels) van je website inhoud kent, pas dan het formaat aan met je favoriete fotobewerker. Of, als je het niet zeker weet, verklein de breedte tot 800 pixels breed. Als je afbeelding te groot is, kost het extra tijd om de pagina te laden.
- Gebruik veel verschillende afbeeldingen: Als je van plan bent veel verschillende afbeeldingen van verschillende bestandsgroottes te gebruiken, kun je een hulpmiddel gebruiken dat Blogstomp heet, dit hulpmiddel is geweldig en helpt bij veel verschillende blogging problemen. Het kan afbeeldingen gemakkelijk verkleinen tot een blog vriendelijke breedte en resolutie. Je kunt ook met een paar eenvoudige kliks gemakkelijk aantrekkelijke collages maken. Deze zien er prachtig uit op blog posts.
- Verklein je bestandsgrootte: De volgende stap die je moet nemen voor je een afbeelding uploadt is de grootte ervan te verkleinen. Als je WordPress gebruikt, zijn er verschillende plugins zoals Webcraftic Robin image optimizer plugin die de bestandsgrootte van de afbeelding verkleinen . Dit is essentieel omdat een recente enquête aangaf dat bijna 40% van de mensen tegenwoordig blogs eerst op hun mobieltje bekijken. Afbeeldingen zo klein mogelijk houden verkort de laadtijd van de pagina.
- Geef de juiste namen: De laatste stap die je moet zetten is de afbeeldingen de juiste naam te geven, want Google staat zijn algoritmen momenteel toe zowel in afbeeldingen als in tekst te zoeken. Hoeveel mensen hebben de laatste tijd gezocht naar een “123456_img_789”? Afbeeldingen een naam geven die je trefwoorden aanvult, verhoogt je ranking.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen en wil je advies? Of wil je dat Virtual Avenue afbeeldingen voor je website wilt gaat zoeken of maken? Neem dan snel contact op!