Je hebt besloten dat je een website wil. Dat is stap 1! Gefeliciteerd! Nu de vraag.. HOE DAN?? Hier in ieder geval tips om te werken met je webdesigner!
Zelf maken?!?
Zelf een website maken kan een leuke en lonende ervaring zijn, maar het kan ook tijdrovend en lastig zijn als je een ingewikkelde site nodig hebt. Er zijn gratis sites zoals wix of jouwweb waar je terecht kunt, maar dan ben je er nog niet.
Je moet vaak toch investeren als je iets meer wilt dan de standaard opties en iets wilt verkopen. Webdesigners nemen je ideeën over en zetten ze om in een professionele website, waardoor ze ideaal zijn voor particulieren en bedrijven met geavanceerde behoeften. 48% van de mensen zegt dat het ontwerp van een website de nummer één factor is bij de beslissing over de geloofwaardigheid van een bedrijf, dus is het begrijpelijk waarom zo veel mensen professionele hulp zoeken bij het bouwen van hun websites.
Maar het inschakelen van een webdesigner kan zijn eigen problemen met zich meebrengen – hoe kun je er zeker van zijn dat je krijgt wat je wilt? Is er een manier om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt? Je wilt niet dat je website eindigt als een slecht kapsel, waarbij je pijnlijk lacht als je te laat beseft dat het helemaal niet is zoals je het je voorgesteld had. Laat ik je angst wegnemen!
Dit artikel geeft je nuttige tips over hoe je een soepele relatie met je webdesigner kunt opzetten en je ideeën duidelijk kunt overbrengen, zodat beide partijen tevreden naar huis gaan.
Plan je Project
De eerste stap moet zijn om je project ruim van tevoren te plannen. In feite zouden we niet zeggen ‘plannen’ – je moet een programma van eisen samenstellen met een paar duidelijke ideeën over wat je wilt. Ook al is het nog in een vroeg stadium, je moet nadenken over de grondbeginselen van wat je voor je site nodig hebt, zoals:
- Hoeveel pagina’s je nodig hebt
- Welke functies je wilt
- Of je ecommerce functies nodig hebt
- Eventuele extra diensten die je nodig hebt
Denk na over welke lettertypen, kleuren en stijlen je mooi of minder mooi vindt, en waarom. Denk na over je doelpubliek, en of je al branding hebt die je op je nieuwe site wilt overbrengen. Het is ook de moeite waard je favoriete voorbeelden van websites bij elkaar te zoeken om je ontwerper te laten zien wat je mooi vindt.
Als zowel jij als je webdesigner duidelijk zijn over wat het doel is, wordt het gemakkelijker om het idee samen te laten groeien, in plaats van te eindigen met iets dat je niet wilde. Anders is het alsof je een wazige vage foto meeneemt naar de kapper en vraagt om dezelfde stijl – ze zullen geen goed werk kunnen leveren, en geen van jullie beiden zal uiteindelijk tevreden zijn!
Zoek de Chemie
Een goede manier om je al vroeg op succes voor te bereiden is de juiste webdesigner voor je project te vinden. Je wilt geen botsing van creatieve ideeën, of later spijt krijgen van je keuze. Kies niet zomaar een webdesigner, want dat zal je op de lange duur waarschijnlijk geen geld besparen als je voortdurend veranderingen moet aanbrengen.
Door je webdesigner te leren kennen voor je hem of haar benadert, kun je vertrouwen hebben in zijn bekwaamheid, en ook laten zien dat je niet zomaar willekeurig gekozen hebt. Het ontwerpen van een website kan een langdurig proces zijn, dus je wilt je site in handen van een webdesigner met wie je graag samenwerkt.
Zie het als het kiezen van een zakenpartner – je wilt iemand die je kunt vertrouwen, met wie je goed kunt opschieten, en met wie je openlijk feedback kunt delen.
Maak het officieel
Een snelle tip: zorg ervoor dat je een contract tekent met je webdesigner. Dit zorgt ervoor dat jullie beiden op dezelfde lijn zitten, en beschermt beide partijen tegen misverstanden of problemen verderop in het project.
Maak het specifiek en wees duidelijk over deadlines, verwachtingen, en de doelen en resultaten van het project. Je contract zal uniek zijn voor jou, je project, en je overeenkomst met je webdesigner, maar hier zijn een paar dingen die je zou kunnen schetsen: Is het een eenmalige klus voor je webdesigner, of zul je hem een maandelijkse vergoeding betalen om de site in de toekomst te onderhouden?
- Doelstellingen van het project
- Berekeningen van het budget
- Betalingsvoorwaarden
- Tijdslijn van het project
- Wie is verantwoordelijk voor wat
- Producten – geef precies aan wat je zult krijgen
- Eigendom van de inhoud
- Annuleringsovereenkomst
Wees zo gedetailleerd en specifiek als je kunt, en neem alles met je webdesigner door – zo komt niemand later voor onverwachte – of zelfs onaangename – verrassingen te staan.
Wees duidelijk een voorbereid
Zoals bij alle goede samenwerkingen is communicatie de sleutel. Wees duidelijk over je ideeën, je bedrijf, je publiek, en je merk. Webdesigners zijn professionals en experts op hun gebied, maar het zijn geen gedachtelezers! Meestal vul je al vroeg een enquête in om je ontwerper een overzicht van het project te geven, waarin alles aan bod komt, van je merk tot je doelgroep en verder.
Je moet zo gedetailleerd mogelijk te werk gaan, en voldoende tijd besteden aan het invullen ervan. Het andere belangrijke om op te merken is dat je een veel vlotter traject zult hebben als je je tekst van tevoren voorbereidt. Door eerst je inhoud te schrijven, betekent dit dat je webontwerper niet steeds wijzigingen hoeft aan te brengen als je inhoud toevoegt, verwijdert of verwisselt.
Vertrouw je webdesigner
Je website is als je baby – je steekt veel tijd, geld, moeite en liefde in de groei ervan. Het komt vaak voor dat mensen het moeilijk vinden om hun website baby los te laten en iemand anders de teugels te laten vieren. Je hoeft je niet helemaal afzijdig te houden – het gaat erom dat je bij het project betrokken blijft, zonder er om de vijf minuten tussen te komen en te proberen het werk van je webdesigner voor hem te doen.
Natuurlijk moet je feedback geven en duidelijk zijn over wat je wel en niet goed vindt, maar je moet ook luisteren naar de aanbevelingen van je webdesigner en ze zorgvuldig overwegen. Er zullen goede redenen zijn waarom ze dit of dat hebben voorgesteld, dus luister eerst voor je een oordeel velt. Zo kun je achterover leunen en je ontspannen, wetende dat je site in de beste handen is, en dat je webontwerper kan doen waar hij het beste in is. Zij zijn tenslotte de experts, en voortdurend vragen om kleine veranderingen zal je project alleen maar vertragen.
Draag je steentje bij
Maar je zei net dat je achterover moest leunen en ontspannen! Ja, wel, hoewel je je kunt neerleggen als het gaat om het eigenlijke ontwerpen van je site, is er toch nog veel waar je actief bij betrokken kunt zijn. Veel van het project zal afhangen van het halen van deadlines, zowel door jou als door je webdesigner. Hier zijn een paar van de dingen die je kunt doen om je designer te helpen:
- Zorg dat de copy/tekst op tijd af is
- Zorg voor hulpmiddelen zoals afbeeldingen of branding die nodig zijn voor het project
- Besteed tijd en moeite aan het beoordelen van ontwerpen
- Geef duidelijke, constructieve feedback
- Teken op tijd af op ontwerpen
- Neem deel aan het testen van de website
Sommige mensen zullen een project aanvragen, en dan achterover leunen en wachten op het eindproduct. Dit is niet de manier om met je webdesigner op te schieten, of om te eindigen met een website waar je dol op bent. Je kunt het werk van je webdesigner niet doen, maar je bent toch een belangrijk deel van het werk. Door een actieve, positieve, en hands-on aanpak maak je het leven van je webdesigner veel gemakkelijker, en bevorder je een productieve relatie. In principe krijg je samen dingen voor elkaar!
Geef goede feedback
We hebben vastgesteld dat muggenziften – hoe goed bedoeld of onbedoeld ook – verboden is. Maar goede ouderwetse, constructieve feedback wordt zeker aangemoedigd. Het is het gouden ticket van samenwerking, en moet ten koste van alles gebruikt worden! Veel mensen vinden het moeilijk om feedback te geven, uit angst dat het slecht ontvangen wordt, maar het zal je relatie met je webdesigner veel gemakkelijker maken. We hebben een paar tips samengesteld om een mooie feedback uitwisseling op te bouwen:
- Verzamel je gedachten – er zullen waarschijnlijk meerdere schetsen, mockups en ontwerpen zijn waar je tijdens het proces naar kunt kijken, maar zorg ervoor dat je feedback niet versnipperd is. Als je de ene e-mail na de andere stuurt met nieuwe veranderingen, zal je webontwerper het gevoel krijgen dat hij vastloopt, en niet in staat is een duidelijk beeld te scheppen van wat je eigenlijk wilt. Ga zitten en verzamel je gedachten in één feedbacksessie in elk stadium.
- Houd het constructief – denk na over waarom je die kleur of dat lettertype niet mooi vindt; zeg niet alleen dat je het haat. Je wilt het werk van je webdesigner niet afwijzen, dus denk steeds na over de redenen achter je keuzes en luister ook naar wat hij te zeggen heeft.
- Zeg wat je leuk vindt – positieve feedback is net zo nuttig als opbouwende feedback! Het vertelt je webdesigner wanneer hij op de goede weg is, en helpt hem meer beslissingen te nemen die in de lijn van je merk liggen.
- Houd het onder jullie – dit is een grote. Het delen van mockups of ontwerpen met vrienden en familie kan snel escaleren, tot je opgescheept zit met een ton aan feedback van allerlei mensen. Probeer dit te vermijden. Deel in plaats daarvan ontwerpen met een selecte, vertrouwde groep die de volledige context begrijpt van wat je ze laat zien. Op die manier krijg je constructieve, evenwichtige suggesties in plaats van een willekeurige selectie. Niets zal je relatie met je webdesigner sneller verpesten dan veranderingen aanbrengen op basis van de afkeer van je tante Laura voor de kleur blauw.
- Duidelijke, evenwichtige en doordachte feedback geven als je daarom gevraagd wordt doet wonderen voor het succes van je project, en creëert een positieve werkrelatie met je webdesigner.
Bouw een relatie
We hebben het “r” woord nu al een paar keer genoemd, en dat komt omdat het aan de basis ligt van het succes van je website. Idealiter wil je een langdurige relatie met je webdesigner opbouwen, want die is in de beste positie om voor je site te zorgen. Meestal wordt in je contract vastgelegd of je webdesigner je website zal blijven bijwerken, of dat het helemaal in jouw handen ligt als de site eenmaal gebouwd is.
Hoe dan ook, het is een goed idee om contact te houden voor het geval je site een opknapbeurt nodig heeft, of dringende aandacht. Of het nu gaat om nieuwe projecten in de toekomst of gewoon om het actueel houden van je website, het kan geen kwaad je webdesigner te zien als een partner op lange termijn in plaats van een eenmalige huur.
Zonder hen zou je site gedateerd kunnen raken, of zelfs zijn ranking kunnen verliezen. Ga terug op het idee je webdesigner als een zakenpartner te behandelen – je hoeft hem niet elke dag op te bellen voor een roddel, maar blijf in contact en koester een professionele relatie.
Wie weet kan Virtual Avenue jouw website of webshop voor je maken!